MAVİ YUMURTA NEDİR






Mavi yeşil yumurta 

Mavi Yumurta Nedir? 





Mavi Yumurta Nedir? 
Mavi yumurta kavramına birçok insan aşina değildir. Halk arasında çok fazla bilinen bir besin olmadığını söylemek gerekir. Ancak, gerçek hayatta mavi yumurta bulunmaktadır. Bu noktada, mavi yumurtanın özelliklerinin ne olduğu, faydaları ve normal yumurtalardan farkları herkes tarafından merak edilmektedir. Gelin hep birlikte mavi yumurtanın ne olduğuna bir göz atalım! 




Mavi yumurtanın bilhassa son yıllarda popüler olduğu bilinmektedir. Bu yumurta türünün diğer yumurta türlerine kıyasla daha yüksek besin değerine sahip olduğu iddia edilmektedir. Bu noktada, yumurtanın kabuğunun renginin farklı olması gerçekten de böyle bir etki yaparmı  mı? Kahverengi, beyaz ya da mavi yumurtalar arasında besin değeri, lezzet, besin kalitesi gibi kriterler bakımından herhangi bir fark var mı? Bu noktada, gelişigüzel tahminler yapmak yerine uzman görüşlerini dikkate almak doğru olacaktır. 




Mavi Yumurtanın Farkı Nedir? 
Marketlerde genel olarak kahverengi ve beyaz tavuk yumurtaları bulunmaktadır. Günümüzde ise mavi yumurta adı verilen farklı bir yumurta çeşidinden bahsedilmektedir. Ancak, mavi ve yeşil kabuklu yumurtaların aslında yeni olmadığını söylemek gerekir. Yumurtanın genetiğiyle oynanarak oluşturulmuş bir yumurta olmamakla beraber uzun yıllardan beri piyasada bulunan bir yumurta çeşididir. 





Mavi yumurtaların bilhassa büyük çiftliklerde üretilmesinin ve piyasaya sürülmesinin farklı zamanlarda olduğunu ifade etmek gerekir. Yumurta sektöründe herkesin bildiği gibi ilk olarak beyaz yumurtalar piyasaya sürülmüştür. Ardından, çok büyük bir reklam kampanyasıyla beraber kahverengi yumurtalar raflarda yerini almıştır. Bu noktada, kahverengi yumurtaların ciddi bir reklamla beraber piyasaya sürüldüğünü ifade etmek gerekir. Kahverengi yumurtalar ilk piyasaya çıktığında onlar hakkında vitamin ve besin değeri en yüksek, bağışıklık ve üreme sistemini güçlendirici tarzında yorumlar yapılmaktaydı. Ancak, kahverengi yumurtaların bu tür bir etki yapmadığını herkes bilmektedir. Sonuç olarak, zamanında kahverengi yumurtalar hakkında yapılan yorumların günümüzde de mavi yumurtalar hakkında yapılması söz konusudur. 





Mavi Yumurtaların Farklı Renkte Olma Sebebi Nedir? 
Mavi yumurtaların mavi renkte olma sebebi tamamen tavuğun türüyle alakalıdır. Ameraucana tavuklarının yalnızca mavi renkli yumurta üretmesi söz konusudur. Kabuğun rengi ise tavuğun bir geni tarafından belirlenmektedir. Bu gen sayesinde kabukta farklı renk pigmentlerinin birikmesi söz konusu olmaktadır. Sonuç olarak, ortaya farklı renkli yumurtalar çıkmaktadır. 





Mavi renkli yumurtaların besin değeri açısından daha iyi olduğuna dair birtakım iddialar bulunmaktadır. Ancak, farklı renkteki yumurtaların kabuk renginin dışında diğer yumurtalardan ayrılan bir yönü yoktur. Bir başka deyişle, beslenme değeri bakımından tüm yumurtaların birbiriyle aynı olduğunu ifade etmek gerekir. Dolayısıyla mavi yumurtaların farklı renklere sahip yumurtalardan herhangi bir farkı yoktur. 





Mavi yumurtaların oluşum süreci diğer yumurtalarla benzerdir. Yumurta; tavuğun kanalında yaklaşık 26 saatte oluşmaktadır. Kanalın başında yumurtaların renksiz veya aynı renkte olduğunu söylemek gerekir. Ancak, kabuk, son 20 saatte meydana gelmektedir. Kabuğa rengini veren renk maddeleri; bu süre içerisinde kabuğa geçmektedir. Bu sayede, kabuk rengi meydana gelmektedir. Ancak, söz konusu renk maddelerinin hiçbir şekilde yumurtanın içerisine etki etmesi söz konusu değildir. Bir başka deyişle, tüm yumurtaların ana yapısının birbiriyle aynı olduğunu söylemek gerekir. 
Mavi Yumurtanın Besin Değeri Farklı Mıdır? 





Mavi yumurtanın besin değeri bakımından diğer yumurtalara kıyasla çok daha iyi olduğu iddia edilmektedir. Ayrıca, A,B,D ve E vitaminleri bakımından da yüksek olduğu ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenmektedir. Buna ek olarak, üreme sağlığı konusunda mavi yumurtanın daha iyi olduğuna dair inanışlar bulunmaktadır. Ayrıca, mavi yumurtanın kolesterol ve yağ oranı bakımından düşük olduğu, bu sayede kalp ve damar rahatsızlıklarını tetiklemediği söylenmektedir. Bu noktada, mavi yumurta hakkındaki uzman görüşlerinin farklı olduğunu yinelemek gerekir. 
Birçok uzmana göre mavi yumurta hakkında söylenenler daha çok yumurtanın reklamını yapmakla yakından alakalıdır. Bu yumurta hakkında iddia edilen şeyler doğru olsa bile yumurtanın besin amaçlı olarak tüketilmesi söz konusudur. Bir başka deyişle, ilaç tedavisi sağlaması gibi etkileri asla bulunmaz. İnsanlar, günlük besin ihtiyaçlarını alacak şekilde dengeli beslenmelidir. Bu noktada, mavi yumurtanın içerisinde bulunan vitaminlerin diğer renkli yumurtalardan çok farklı olmadığını söylemek gerekir. Kısacası, daha çok vitamin almak adına mavi yumurta yemeniz yanlış bir tercih olacaktır. 





Mavi yumurta hakkında söylenen birçok şey; bu besin hakkında reklam yapılması amacını taşımaktadır. Haksız rekabet oluşturmayı  hedefleyen gıda üreticilerinin ürünlerini satabilmek adına doğru olmayan veya abartılan söylemlerde bulunması söz konusudur. Kamu denetimi kurumları sayesinde mavi yumurta hakkında söylenen ve gerçeği yansıtmayan iddiaların ortadan kaldırılması mümkün olabilir. 
Sosyal medyanın gelişmesi sayesinde hakkında en çok spekülasyon yapılan besinlerin başında yumurtanın geldiğini ifade etmek gerekir. Ucuz ve herkesin ulaşabileceği bir besin olmasından dolayı ürün satışlarını arttırmak ve rekabette öne geçmek adına aslı olmayan çıkarımlarda bulunulmaktadır. Mavi yumurta hakkında iddia edilen şeylerin de daha çok bu konuyla ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak, mavi yumurtanın diğer renkli yumurtalardan hiçbir farkı yoktur.







Mavi yeşil yumurta faydaları nelerdir 








  Mavi Yumurtanın Faydaları Nelerdir? 

Mavi yumurta; bilhassa dış görünüşü itibariyle birçok kişinin merak ettiği bir besindir. Mavi yumurtanın kabuk renginin beyaz ve kahverengi yumurtalardan farklı olmasının tercih edilme sebebi olduğunu söylemek gerekir. Ancak, uzmanlara göre mavi yumurtanın diğer renkli yumurtalara kıyasla hiçbir farkı yoktur. Bu noktada, mavi yumurta hakkında bilhassa televizyon kanallarında veya sosyal medya araçlarında söylenen şeylerin doğru olmadığını söylemek gerekir. Bir başka deyişle, mavi yumurtanın besin değeri bakımından diğer yumurta türlerinden hiçbir farkı yoktur. Ancak, gelin hep birlikte mavi yumurtanın özelliklerine ve faydasının olup olmadığına bir göz atalım! 
Mavi Yumurta Neden Mavi Renge Sahiptir? 
Mavi yumurtanın mavi renkli olmasının tamamen doğal sebeplerden kaynaklı olduğunu söylemek gerekir. Yumurtanın genetiğiyle oynanması söz konusu değildir. Mavi yumurtanın kabuğunun mavi olması; onu meydana getiren tavuğun türüyle yakından alakalıdır. Bu noktada, Ameraucana tavuklarının mavi renkli yumurta yumurtladığı bilinmektedir. Kabuğun mavi renkte olması tavuğun bir geni tarafından belirlenmektedir. Bu gen sayesinde kabukta farklı renkli pigmentler birikmektedir. Bu sayede, ortaya farklı renklere sahip yumurtalar çıkmaktadır. 
Yumurta; tavuğun yumurta kanalında yaklaşık 26 saatte meydana gelmektedir. Ancak, kabuğun renk oluşum süreci; son 20 saatlik zaman diliminde meydana gelmektedir. Kabuğa rengini veren renk maddelerinin bu süre içerisinde kabuğa geçmesi ve kabuk renginin oluşması söz konusu olmaktadır. Ancak, söz konusu kabuk renginin hiçbir şekilde yumurtanın alt kısmına geçmesi söz konusu değildir. Bu bilgiye dayanarak farklı renklerdeki yumurta türlerinin ana yapısının birbiriyle aynı olduğunu ifade etmek gerekir. Kısacası, hangi renkteki yumurtayı yerseniz yiyin, almış olduğunuz besin değeri aynı olacaktır. 
Mavi Yumurtanın Besin Değeri Yüksek Mi? 






Mavi yumurta hakkında ortaya atılan birçok iddianın olduğunu söylemek gerekir. Bilhassa mavi yumurtanın besin değerinin diğer renkteki yumurtalara kıyasla daha yüksek olduğu iddia edilmektedir. Bunun yanı sıra, bu renkteki yumurtaların insanların üreme sistemleri için faydalı olduğu söylenmektedir. Tüm bunlara ek olarak, mavi yumurtaların A,B,D,E vitaminleri bakımından daha zengin olduğuna dair bir inanış bulunmaktadır. Söz konusu vitaminlerin bu yumurta türünde daha çok olmasından dolayı bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğuna dair bir yorum yapılmaktadır. Ayrıca, mavi yumurtanın yağ ve kolesterol bakımından daha düşük seviyede olmasından dolayı kalp ve damar rahatsızlıklarını tetiklemediğine dair bir inanış vardır. 
Ancak, gıda uzmanlarının bu konuda farklı görüşleri vardır. Her şeyden önce, mavi yumurtanın bir besin olduğunu söylerler. Bir başka deyişle, yalnızca bir besinin ilaç gibi etkiler meydana getirmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra, söylenen şeylerin doğru olması halinde bile bunun insanlar için herhangi bir etkisinin olmayacağını eklemek gerekir. Çünkü, mavi yumurta; diğer yumurta türlerinden farklı değildir. Hiçbir üstünlüğü yoktur. İyileştirici ve tedavi edici özellikleri bulunmaz. İnsanların günlük vitamin ihtiyacı bellidir. Bu ihtiyacın tam olarak karşılanması için buna uygun besinlerin alınması gerekir. Bir başka deyişle, gerekli vitamin takviyelerinin mavi veya kahverengi yumurtalardan alınmasının hiçbir önemi yoktur. 
Mavi Yumurta Diğer Yumurtalardan Farklı Mı? 
Mavi yumurta faydalı mı sorusu birçok kişinin aklını kurcalamaktadır. Birçok televizyon programında mavi yumurtanın bir mucize olduğuna dair yayınlar yapılmaktadır. Yine sosyal medyada mavi yumurtanın kaliteli olduğundan ve diğer tüm yumurtalardan farklı olduğundan bahsedilmektedir. Ancak, tüm bunların reklam amacıyla yapıldığını söylemek gerekir. Ülkenin en çok tüketilen besinlerinden birisi olan yumurta için bilhassa yumurta üreticilerinin bu tür gerçek olmayan ve abartılı yorumlar yaptıklarını söylemek gerekir. 






Yumurta sektöründeki rekabetten olumlu anlamda etkilenmek adına yalnızca mavi yumurta satan üreticiler bulunmaktadır. Bu üreticilerin mavi yumurtanın çok daha yüksek kaliteye sahip olduğunu iddia etmelerine rastlanmaktadır. Ancak, mavi yumurtanın besin ve vitamin değeri bakımından diğer yumurta türlerinden hiçbir farkı yoktur. Bu noktada, mavi yumurtanın asla bir mucize olmadığını söylemek gerekir. 
Mavi yumurtanın beyaz ve kahverengi yumurtaya kıyasla daha az kolesterol içerdiği iddia edilmektedir. Ancak, bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların böyle bir gerçeğin olmadığını ortaya çıkardığını söylemek gerekir. Ayrıca, yapılan araştırmalar doğrultusunda mavi yumurtaların protein değeri bakımından da diğer renkli yumurtalara kıyasla aynı seviyede olduğu ortaya çıkarılmıştır. Sonuç olarak, mavi yumurta başta olmak üzere tüm yumurta türlerinin kolesterol içerdiğini söylemek gerekir. 
1970'li yılların sonunda ABD'deki bir üniversitede yapılan araştırmalara göre mavi yumurtanın kolesterol bakımından diğer yumurta türlerine kıyasla aynı seviyede olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bir adet mavi yumurtanın 185 miligram kolesterol içerdiği belirlenmiştir. Bu miktarın diğer renklerdeki yumurtalarla aynı olduğu bilinmektedir. Mavi yumurtaların beyaz ve kahverengi yumurtalarla aynı kolesterol seviyesine sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Her birisi, yumurta başına 185 miligram kolesterol sağlamaktadır. Sonuç olarak, mavi yumurtanın tek başına insan sağlığı için farklı bir faydasının olmadığını tekrar ifade etmek gerekir. 






Mavi yumurtanın faydalarının diğer yumurta türleriyle aynı olduğunu ve insanlar için farklı bir etkisinin olmadığını hatırlatmak şarttır.








Amerauca tavukları 


Mavi Yeşil Yumurta Yapan Tavuklar Hangileridir? 
Mavi yumurta; birçok kişinin satın almak istediği yumurta çeşidi olarak bilinmektedir. Bu noktada, mavi yumurta üreticilerine gün içerisinde sayısız sipariş geldiği aşikardır. Mavi yumurtanın beyaz ve kahverengi yumurtalara kıyasla daha yüksek besin değerine sahip olduğu iddia edilmektedir. Bunun yanı sıra, düşük yağ ve kolesterol seviyesine sahip olmasından dolayı kalp ve damar hastalıklarına sebep olmadığı söylenmektedir. Ayrıca, üreme ve bağışıklık sistemine iyi geldiği iddia edilmektedir. Tüm bu kriterler arasında yalnızca düşük kolesterol seviyesinin doğru olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Diğer kriterlerin ise doğru olmadığı söylenmektedir. Bu noktada, mavi yumurta üreticilerinin ürünün reklamını yapmak ve daha çok mavi yumurta sattırmak adına abartılı yorumlar yaptığı düşünülmektedir. 
Mavi yumurta hakkında birçok insanın aklında soru işaretleri bulunmaktadır. Bilhassa mavi yumurtanın hangi tavuktan çıktığı konusunda farklı görüşler vardır. Gelin hep birlikte mavi ve yeşil yumurta yapan tavuk türleri hakkında bir şeyler öğrenelim! 
Hangi Tavuklardan Mavi veya Yeşil Yumurta Çıkmaktadır? 
Mavi ve yeşil yumurtlayan tavukların iki çeşit olduğu bilinmektedir. Bu tür tavuklara Ameraucana ve Araucanas tavukları adı verilmektedir. Bu iki tavuk türünün de Amerikan kökenli olduğunu söylemek gerekir. Ameraucana tavuklarının Araucanas tavuklarından farkı ise kuyruklarının olmasıdır. Araucanas tavuklarında kuyruk yoktur. Bu iki tavuk türü; fiziksel yapı itibariyle yumurta tavukları olarak bilinirler. Bir sene içerisinde 180 ile 240 adet yumurta yapmaları söz konusudur. Bu noktada, Ameraucana tavuklarının bir sene içerisinde 240 yumurtaya kadar ulaşmaları mümkündür. 





Ameraucana tavukları; fiziksel olarak büyük ve gelişmiş bir ırk değildir. İki kilogram civarında ağırlıkları bulunmaktadır. Sakallı ve bezelye ibikli olmaları söz konusudur. Amerikan kökenli olan bu tavukların Türkiye'ye gelme hikayesi ise turistler ile yakından alakalıdır. Turistlerin yumurta getirmesi sayesinde bu ırkın tavuklarının Türkiye hikayesi başlamaktadır. Ardından, tavukların burada üremesi ve çoğalması söz konusu olmaktadır. Ameraucana tavuklarının yaşam süreleri; genel olarak sekiz ile on yıl arasında değişmektedir. Ancak, mavi ve yeşil yumurta üreticilerinin daha çok gelir elde etmek adına bu tavukları daha çok yumurtlamaya mecbur bırakmasından dolayı tavukların yaşam süreleri kısalmaktadır. Ameraucana tavuklarının yumurtlama konusundaki en verimli dönemleri ilk 18 aylık zaman dilimi olmaktadır. 
Ameraucana tavuklarının üretmiş olduğu mavi yumurtaların üreticisine göre fiyatlarının belirlendiğini ifade etmek gerekir. Bu noktada, normal yumurtalara kıyasla biraz daha yüksek fiyatlara sahip oldukları bilinmektedir. Mavi yumurtaların astım hastalığına iyi geldiği ve aynı zamanda daha düşük kolesterol oranına sahip olduğu iddia edilmektedir. Ancak, bilhassa bazı hastalıklara iyi geldiğine dair hiçbir kanıt yoktur. Bunun yanı sıra, 1970'li yıllarda ABD'de yapılan araştırmalar sonucunda mavi yumurtaların kolesterol seviyesinin kahverengi veya beyaz yumurtalardan çok az düşük olduğu ispatlanmıştır. Bir başka deyişle, mavi yumurta satın almak istiyorsanız çok fazla beklenti içerisinde olmamanız gerekir. 
Mavi Yumurta Nasıl Elde Edilir? 
Mavi yumurta elde etmek için yukarıda da söylediğimiz gibi Ameraucana tavuklarına sahip olmak gerekmektedir. Bu noktada, elinde bu tavuklardan olan üreticilerin mavi yumurta yetiştirmesine rastlanmaktadır. Kanatlı hayvan besiciliği için oldukça mantıklı bir seçenek gibi duran Ameraucana yetiştiriciliğinin bilhassa süs tavukçuluğu konusunda faaliyet gösteren kişiler tarafından tercih edildiğini söylemek gerekir. 
Ameraucana tavuklarının diğer tavuklar gibi yetiştirilmesi söz konusu olmaktadır. Salma veya normal yemleme gibi yöntemlerle yetiştirilen tavukların yetiştirilmesi için çok yüksek maliyetlere gerek yoktur. Ufak bir kümes ve bu tavuklarla ilgilenecek bir kişi sayesinde bu tavuklardan ayda minimum beş bin TL kazanmak söz konusu olabilir. Ameraucana tavuklarının mavi yumurta yumurtlamasının beslenme ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu durum, tamamen onların taşıdığı genle alakalıdır. Kabuğun rengi; tavuğun bir geni tarafından belirlenmektedir. Bu gen sayesinde farklı türlerdeki kabukta farklı renklere sahip pigment birikmesi meydana gelmektedir. Bu sayede, ortaya farklı renklerde yumurtalar çıkmaktadır. 





Yumurtalar; tavuğun yumurta kanalında toplamda 26 saatlik bir sürenin sonucunda meydana gelmektedir. Kanalın en başında tüm tavuk türlerinde yumurtaların aynı renkte veya renksiz olması söz konusudur. Kabuk ise son 20 saatte meydana gelmektedir. Kabuğa renk veren maddelerin son 20 saatlik zaman zarfı içerisinde kabuğa geçmesi söz konusu olmaktadır. Bu sayede, farklı renklerde kabuklar ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak, mavi yumurtaların ortaya çıkma hikayesi bu şekildedir. 
Mavi yumurtaların farklı renkte olmasının yanı sıra söz konusu rengin asla yumurtanın iç kısmına geçmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle, yumurtanın içerisindeki bileşenlerin beyaz, kahverengi, mavi veya yeşil demeden her yumurtada aynı olması söz konusudur. Bu noktada, mavi yumurtaların farklı renkte olmasından kaynaklı olarak diğer yumurtalardan farklı besin değerlerine sahip olması söz konusu değildir. Mavi yumurta üreticilerinin daha çok yumurta satmak adına abartarak söylediği cümlelere inanmamak gerekir.
Sonuç olarak, Ameraucana tavuklarına sahip olduğunuz takdirde siz de mavi veya yeşil yumurta elde edebilirsiniz. Ayrıca, mavi ve yeşil yumurta üreticilerinden sipariş verebilirsiniz. 








Yorumlar